Hőszigetelő anyagok – A PUR hab

Hőszigetelő anyagok – A PUR hab

Az energiatakarékosság sokkal nagyobb hangsúlyt kap napjainkban, mint pár évvel ezelőtt. Ismerje meg a jó szigetelés előnyeit és tudjon meg mindent a PUR habról.

 

Beszéljünk a szigetelés fontosságáról

Habár bizonyára legtöbbünk számára evidens a jó szigetelés fontossága, mégis érdemes beszélnünk róla. Napjainkban egyre kiszámíthatatlanabbak az árak, főként a fosszilis energiahordozók értéke szökött az egekbe.

Fontos adat, hogy egy család energiaköltségeinek majdnem 70%-át a fűtés teszi ki, ezt a területet pedig a szigetelésekkel tudjuk befolyásolni. Bizonyára elgondolkodott már azon, hogy vajon megéri-e korszerűsíteni a szigetelést. A választ az alábbi számok fejezik ki a leginkább.

A megfelelő szigeteléssel a fűtés/hűtés költségeit akár 50-70%-kal tudjuk csökkenteni. Lássuk, hogyan áll össze ez a szám:

Nyílászárók szigetelésének javítása/ cseréje:           a költségeket 5-10%-kal csökkenthetjük.
Padlás födém szigetelése:                                         a költségeket 30%-kal csökkenthetjük.
Tetőtéri szobák szigetelése:                                      a költségeket 30%-kal csökkenthetjük.
Homlokzat szigetelése:                                             a költségeket 30%-kal csökkenthetjük         
           

                  Tetőszigetelés purhabbal
Tetőszigetelés purhabbal

 

Mire érdemes figyelni a megfelelő hőszigetelés kiválasztásakor?

A megfelelő szigetelés kiválasztásakor nem csupán a technológiák összehasonlítására, és a tervezett vastagságra érdemes figyelni, hanem már első körben érdemes a hővezetési tényezőt is figyelembe venni.

 

Mi az a hővezetési tényező?

A hőszigetelő anyagok hővezetési tényezője azt mondja meg, hogy 1 másodperc alatt 1 négyzetméternyi, tetszőleges vastagságú felületen 1°C hőmérséklet-különbségnél mennyi energia, azaz hő távozik. A hővezetési tényező rendkívül fontos a hőszigetelés és az építkezés során, ugyanis minél alacsonyabb ez a szám, annál alkalmasabb hőszigetelésre.

A hővezetési tényező mértékegysége a kevésbé közismert W/m2K (Watt/négyzetméter Kelvin), a különböző szigetelőanyagok adatainál pedig általában K-val, U-val vagy λ-val (lambda) jelöli ezt az információt a gyártó.

 

A jó minőségű hőszigetelő anyagok hőátbocsátási tényezője alacsonyabb mint 0,06 W/mK,
a közepes hőszigetelő anyagok értéke 0,06 W/mK és 0,15 W/mK között van,
a rossz minőségűek pedig magasabb hőátbocsátási tényezővel rendelkeznek, mint 0,15 W/mK.

 

Hőszigetelő anyagok és hővezetési tényezőjük

 

Hőszigetelő anyag

Hővezetési tényező (W/mK)

EPS, XPS (polisztirol hab)

0,040

Parafa

0,040

Nyitott cellás PUR hab

0,036

Zárt cellás PUR hab

0,021

Ásványgyapot

0,040

Vákuumpanel

0,002

Üveggyapot

0,040

Habüveg (p=350 kg/m3)

0,930

Habüveg (p=400 kg/m3)

0,105

Kőszivacslap (p=750 kg/m3)

0,174

Kőszivacslap (p=1100 kg/m3)

0,350

Perlitbeton

0,068

Termonit hab

0,034

Expanzit parafalemez

0,046

Ytong koszorúelem

0,130

 

A hőszigetelések fajtái

 

A kőzetgyapot termékek közkedvelt hőszigetelőnek számítanak. Bazaltkőből készülnek és nagy előnyük, hogy természetes anyagok alkotják. Ezek a termékek a legkedvezőbb tűzvédelmi besorolással rendelkeznek valamint jó hő-, illetve hangszigetelők. Hátrány azonban, hogy egy idő után az alakja deformálódhat, így a szigetelésben hézagok keletkezhetnek.

A kőzetgyapot ára széles skálán mozog, hiszen függ az elérni kívánt vastagságtól és az anyag hőátbocsátási tényezőjétől, minőségétől is.

Az üveggyapot termékek üvegtörmelékből és kvarchomokból készülnek. Az üveggyapot szál általában vékony és hosszú szerkezetű, nagyon rugalmas, mely alkalmas a szigetelni kívánt terek pontos kitöltésére. Fontos, hogy az üveggyapot igazán vékonyszálú legyen, hiszen minél vékonyabb, annál jobb lesz a hőszigetelési tulajdonsága. Bár nedvtűrő képessége alacsony, így a párától fokozottan védeni kell, viszont árát tekintve az egyik legolcsóbb szigetelőanyag. Hátránya amellett, hogy nem szabad belélegezni és nem környezetkímélő, hogy bár lehetséges a lépésálló kivitelezés, de az már kifejezetten drága.

A polisztirolhab nagyon elterjedt és közkedvelt hőszigetelő anyag. Főként homlokzatok és aljzatok szigetelésénél alkalmazzák. Könnyen lehet szállítani és kisebb kiszerelésben is kapható.

 

A poliuretán hab, közismertebb nevén PUR hab napjainkban egyre keresettebb szigetelési megoldása. Mivel rengeteg tévhit és kérdés övezi még a köztudatban a PUR hőszigetelő habokat, részletesebben is foglalkozunk vele.

 



Beszéljünk a PUR habról

A „poliuretán szigetelés” kifejezés a PUR (poliuretán) vagy PIR (poliizocianurát) alapú szigetelőanyagok családját takarja. A poliuretán diizocianát és poliol kémiai reakciójából származik. Amint ez a reakció bekövetkezik, egy biztonságos és rendkívül sokoldalú anyagot tudunk belőle előállítani.

Milyen típusú PUR habokat ismerünk?

A PUR habokat két típusba lehet sorolni a cellaszerkezetük alapján. Ennek megfelelően létezik nyitott és zárt cellás verziója.

A zárt cellás PUR hab:

 

  • Habosodása közben kevésbé tágul, ezért jóval tömörebb szerkezetű, mint a nyitott cellás purhab.
  • Lépésálló, akár betonaljzat hőszigetelés kialakítására is alkalmas.
  • Különböző felületek hő- és vízszigetelésére alkalmas.
  • Már 3 cm-es vastagságtól alkalmas vízzárásra.
  • Már 10-12 cm-es vastagságban biztosítja azt, amit egy hagyományos szigetelés 25-30 cm-es vastagsággal tudna csak.

 

A nyitott cellás PUR hab:

  • Kiváló hőszigetelő tulajdonság.
  • Habosodása közben 1:100 arányban tágul.
  • Befér a nehezen hozzáférhető résekbe.
  • Hőhídmentes szigetelés alakítható vele ki, ezáltal kiküszöböli az épület esetleges penészesedését.
  • 10 cm-es vastagságban négyzetméterenként csupán 1,5 kg a súlya.
  • Alkalmas tetőszerkezetek, födémek és könnyűszerkezetes épületek szigetelésére.

 



Lukács László – Az élet iskolája : Szórt purhabos tető és födémszigetelés – Pur-Best Kft.

 

Beszéljünk a PUR hab általános jellemzőiről

Könnyű

Az anyag alacsony hővezető képessége azt is jelenti, hogy kisebb vastagságra van szükség, a legtöbb hőszigetelő anyaggal szemben, egy bizonyos szintű hőteljesítmény eléréséhez, így a poliuretán az egyik legvékonyabb és legkönnyebb megoldás.

 

Alacsony hővezető képesség           
A zárt cellás purhab λ értéke 0,021-0,022 W/m. Nem kérdés, hogy ez az egyik leghatékonyabb szigetelőanyag a piacon. Más anyagokkal összehasonlítva sokkal kisebb vastagságú PUR szigetelés szükséges az azonos szintű teljesítmény eléréséhez.

Terhelhető    
A zárt cellás poliuretán szigetelés egyik fő jellemzője a lépésállóság. A zárt cellás purhabból, egy viszonylag sík felület alakítható ki, mely akár egy kiegyenlítő betonréteg súlyát is képes elviselni. Aljzatszigetelések kialakításánál fontos megjegyezni, hogy a zárt cellás purhab egyszerre jelent megoldást az aljzat hő és vízszigetelésére.

Vízszigetelő

A purhabok közül a zárt cellás purhab az, amely vízszigetelő tulajdonsággal rendelkezik.
A hab szerkezetének köszönhetően a benne található apró légbuborékok egymástól elkülönülve, zártan helyezkednek el, így a víz nem képes átjutni rajta.

Méretstabilitás
A forma és az állandó méret hosszú éveken át való megőrzése kulcsfontosságú követelmény a szigetelőanyagokkal szemben, különösen akkor, ha jelentős hőmérséklet-ingadozásoknak vannak kitéve. Stabil térhálós szerkezetének köszönhetően a purhab szigetelés évtizedek múltán sem roskad vagy deformálódik.

Kiváló hőmérséklettűrés    
A purhabok -30 °C és +90 °C közötti hőmérséklet-tartományban alkalmazhatóak, de rövid ideig akár 250 °C-os hőmérsékletnek is ellenállnak. A kivitelezéskor arra érdemes figyelni, hogy legalább 10 °C-os állandó hőmérsékletre van szükség a munkavégzéshez. Födémeknél természetesen elő lehet fűteni a szigetelendő teret, de érdemes már tavasszal, vagy akár nyáron az új szigeteléssel foglalkozni.


Födém szigetelés

Födém szigetelés purhabbal

 

 

Tartós
A poliuretán hasznos élettartama legalább 50 év, nagyon alacsony hővezetőképességét az idő múlásával is megtartja.

Tényleg drága a PUR hab?

Első pillantásra egy purhab hőszigetelés azonos vastagságban drágábbnak tűnhet a hagyományos hőszigetelő rendszerekhez képest, mint mondjuk a polisztirol, vagy a kőzetgyapot.   De érdemes megvizsgálni, hogy mégis milyen hőszigetelő értéket kapunk a pénzünkért!

λ=0,017W/mK-es érték

Zárt cellás PUR

Nyitott cellás PUR

Grafitos polisztirol

Üveggyapot

12cm

20cm

25cm

28-30cm

Fontos megjegyezni még, hogy egy purhab hőszigetelő rendszerről kapott árajánlatban, a négyzetméterenkénti  ár, már tartalmazza a kivitelezés költségét is (alapanyag+munkadíj)!

Az általunk használt zárt cellás PUR hab hővezető tényezője λ =0,021-0,022 W/mk. A nyitott cellás purhab hőszigetelő hővezetési tényezője λ=0,036W/mK Ugyanez az érték az üveggyapot és a kőzetgyapot esetében jelentősen elmarad, kb. 0,032-0,044 W/mk.

Reméljük, hogy a fenti cikk segített bemutatni a szigetelés fontosságát és a PUR hab szigetelés előnyeit. Amennyiben szívesen spórolna a fűtésszámlán, bátran vegye fel velünk a kapcsolatot, hiszen minden bizonnyal van egy kitűnő ajánlatunk az Ön számára.