Födémszigetelés poliuretán habbal

Födémszigetelés poliuretán habbal

A rezsibarát megoldás télen, és nyáron is!

Tudta, hogy a családi házak esetében a hőveszteség egynegyede a födémen át távozik? Ha az erre fordított költséget szeretné megspórolni, akkor mindenképp érdemes egy korszerű és környezetbarát megoldásban gondolkodni. Legyen szó beton, salak, fa vagy fém típusú födémről a poliuretán hab kiválóan tapad meg valamennyi felületen. Ez a fejlett technológia ráadásul tapadás, réskitöltés és hatékonyság szempontjából is kiváló. Míg télen a megfelelő födém szigetelés segít benntartani a meleget, addig a nyári hőség esetén purhab szigeteléssel hatékonyan, akár 5-7 °C-al csökkenthető a benti hőmérséklet. Így nem csak a fűtési, de a hűtési költségeket is jelentősen csökkenthetjük, és kellemes hőmérsékletet teremthetünk otthonunkban.

Miért fontos a födém szigetelése?

Azt talán mindenki tudja, hogy a meleg levegő felfelé áramlik, ebből következően a födémnél kell megpróbálni azt megfékezni és az élettérben tartani. Az elpazarolt hőnek a 25 százaléka felfelé „szökik el”, ami hatalmas és fölösleges veszteséget jelent. A folyamatosan emelkedő energiaárak mellett a födém szigetelése szinte minden esetben a legköltséghatékonyabban, illetve legegyszerűbben megvalósítható feladat, éppen ezért érdemes ezt a hőszigetelő rendszert választani. Itt kifejezetten igaz, hogy a megfelelő födémszigetelés kialakítása befektetés a jövőbe, amely hosszú távon minden esetben nyereséges lesz.

A szórt purhab szigetelés a jelen leghatékonyabb és legkorszerűbb hőszigetelő rendszere, amely során a befektetett összeg havi szinten segít majd a kiadások csökkentésében.

Mit kínál a nyitott és a zárt cellás purhab szigetelés?

A purhab szigetelésnek alapvetően két típusa van, a nyitott és a zárt cellás hab. Ahhoz, hogy a megfelelőt válasszuk fontos tudni, hogy hova és milyen céllal szeretnénk alkalmazni az adott hab típust.

Ha a nyitott és a zárt cellás purhab szigetelést dióhéjban szeretnénk összehasonlítani, akkor a legszembetűnőbb különbség, hogy a nyitott cellás purhab egy félmerev vagy lágy hab (állagában hasonlít a közönséges, jól ismert purhabra), addig a zárt cellás purhab egy merev keményhab, mely lépésálló keménységű felületet képez. A nyitott cellás purhab 1:100 arányban tágul, míg a zárt cellás purhab „csak” 1:40-re.

nyitott cellás poliuretán hab kimagaslóan teljesít hő-, hang- és légszigetelés terén. Az egyik legjobb tulajdonsága, hogy a szigetelésre váró felületre való felszórás után pár másodperc leforgása alatt felhabosodik és megszilárdul, így aztán a kisebb, nehezen hozzáférhető résekbe is könnyedén képes bejutni, ezzel maximális hatékonyságot biztosítva. Amitől a legtöbben és leginkább félnek, név szerint a szigetelés kivitelezésével együtt járó rumli, kosz, por és napokig tartó fejetlenség, ebben az esetben labdába sem rúghatnak. Hogy miért? Azért, mert a szórt purhab szigetelés egy átlagos családi ház esetében nagyjából egy nap alatt kivitelezhető, és végeredményként egy egybefüggő, varrat- és hőhídmentes, víz- és hőszigetelést kapunk. A kivitelezés során minimális a keletkező hulladék mennyisége, így egy környezetbarát technikáról van szó. Elsősorban családi házak szigeteléséhez ajánljuk, illetve ahol fontos a páraáteresztő képesség.

zárt cellás poliuretán egy olyan lépésálló és vízszigetelős kemény hab, amelynek felülete mosható, ráadásul teljes egészében allergénektől mentes. Ha lényeges, hogy a padlás járható legyen, akkor mindenképpen ezt a megoldást javasoljuk. Kiemelendő, hogy lemezburkolatok, pala- és cseréptetők esetében kívül-belül alkalmazható, kiváló vízzáró és beázásmentesítő tulajdonságainak köszönhetően. Pusztán 3-5 centiméteres vastagságról beszélünk, ami túl a fent említett előnyökön, kiváló hőszigetelést biztosít.





Lépésálló padlások mellett leggyakrabban pala- és cseréptetők belső felületén, trapézlemez és hullámpala fedésnél, ipari csarnokoknál, hűtőkamrák, állattartó telepeknél vagy éppen istállóknál alkalmazható hő és vízszigetelés kialakítására.

Miért jobb hőszigetelési megoldás a poliuretán hab más technikáknál?

A purhab szigetelés a födémszigetelés tekintetében jelenleg az egyik legjobb választás. Az üveggyapotot és kőzetgyapotot minden esetben megéri lecserélni erre a modernebb megoldásra, vagy helyettük ezt választani hiszen szinte minden tekintetben jobban teljesít. Az üveggyapotnak veszélyes a belélegzése, megbetegedéseket okozhat, sokszor pedig a lépésállóság sem megoldható általa. Ráadásul környezetkímélőnek egyáltalán nem lehet nevezni. A kőzetgyapot szintén hatalmas károkat okozhat belélegezve, ezt elkerülni pedig egy építkezés, felújítás során szinte lehetetlen. Szintén hátránya, hogy deformálódhat az évek során, emellett drága is, azaz nem egy vonzó megoldás. Ezekkel szemben a purhab szigetelés kiküszöböli az összes ilyen hátrányt! Lépésálló típusa is létezik (zárt cellás), nem számít veszélyes anyagnak, belélegezni pedig lehetetlen, hiszen azonnal megszilárdul.

Jöhetnek az előkészületek?

Amiről még fontos beszélni az az előkészületek kérdése. Többnyire elegendő egy kis rendrakás, némi porszívózás, takarítás, valamint ha szükséges, akkor egy előzetes felmosás. A felület akkor ideális, ha a szórt purhab szigetelés kialakításakor por- és vízmentes. Ennek a biztosítása nem okozhat nehézséget. Összegezve, a szigetelni kívánt felületnek száraznak, por és zsírmentesnek, valamint oda nem illő tárgyaktól mentesnek kell lennie.

A kivitelezés, ahogy arra fentebb már kitértünk, gyors és hatékony, nagyjából egyetlen nap alatt el is készülhet a vadonatúj szigetelés. Nyilván az egyedi paraméterek függvényében minden körübelüli számadat változhat, de egy átlagos családi ház kivitelezése nem vesz igénybe egy egész napot.

A kivitelezés során a poliuretán habot egy tömlő segítségével juttatjuk el a szigetelni kívánt felülethez, így a legtöbb esetben kívülről visszük fel a tetőre a tömlőt, ezáltal is minimalizáljuk a lakótérben keletkező koszt és felfordulást. A purhab felhordása előtt minden ablakot, vagyontárgyat le kell maszkolni vagy takarni egy fóliával, hogy az anyagelsodródásból származó szennyeződés kialakulását minimalizálhassuk. Ha a szigetelés kész, akkor következhet záróakkordként a várva várt rendrakás, ami esetleg egy felsöprésből és az elmozdított, elpakolt holmik visszapakolásából áll. Ennyi és ennél semmivel sem több, bonyolultabb, nehézkesebb vagy időigényesebb!

A födém optimális szigetelése mindenkor elsőbbséget élvez, ezért aztán a régebbi típusú (üveggyapot, kőzetgyapot) szigetelőrendszerek lecserélése egy gyorsan megtérülő befektetés. A purhabos innováció tartós, hatékony, eredményes szigetelésként szolgál, ami mindennek tetejében idővel sokszorosan visszahozza az árát!


 

 

Végezetül összefoglaltuk a purhab szigetelés legfontosabb előnyeit:

  • gyors kivitelezést biztosít
  • minden felületen tökéletes szigetelés érhető el
  • egybefüggő, varratmentes szigetelés
  • hosszútávú megoldás
  • költséghatékony kialakítást nyújt
  • kiváló hő-, hang- és vízszigetelő
  • ellenáll a párának
  • meggátolja a penész kialakulását
  • egészségre ártalmatlan-allergénmentes
  • gyors megtérülés